Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Strona głowna  /  JADŁOSPIS
JADŁOSPIS
 
 
JADŁOSPIS
od 10 maja do 14 maja 2021 r.
 
 
Poniedziałek 2021-05-10
 
Śniadanie:
zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi  bez cukru chleb graham z masłem i pastą z tuńczyka,  twarogu śmietankowego z ogórkiem ( mleko ryżowe, masło roślinne, masa z tuńczyka) 
Obiad:
zupa grysikowa z tartymi warzywami i zieloną pietruszką, spaghetti z mięsem   drobiowo - wieprzowym i ziołowym  sosem pomidorowym, kompot  jabłkowo - rabarbarowy
 
 
Podwieczorek I:
domowy budyń waniliowy z  sokiem malinowym (na mleku ryżowym)/jabłko
Podwieczorek II:
kanapka z masłem i domową konfiturą jabłkową        

 

 
 
Wtorek 2021-05-11
 
Śniadanie:
chleb mieszany  z masłem, serkiem żółtym i pomidorem na sałacie, kakao (mleko ryżowe, masło roślinne, ser żółty VEGE) 
Obiad:
zupa ogórkowa  zabielana  z ryżem (bez zabielania), gulasz  wieprzowy z tymiankiem, kasza perłowa, surówka z czerwonej kapusty i jabłka, kompot jabłkowo- porzeczkowy
 
 
 
 
Podwieczorek I:
chałka drożdżowa z masłem i domową konfiturą śliwkową (masło roślinne, zamiast chałki wafelki  ryżowe)
Podwieczorek II:
kanapka z masłem, pomidorem i ogórkiem

 

Środa 2021-05-12

Śniadanie:

bułeczki graham  z masłem, parówki drobiowe z ketchupem, herbata malinowa z cytryną (masło roślinne)

Obiad: 

zupa krupnik na pęczaku z ziemniakami i zieloną pietruszką (bez zabielania), racuchy pszenne z amarantusem z jabłkami posypane cukrem pudrem (racuchy  na mleku ryżowym), kompot   wieloowocowy

Podwieczorek I:

mus brzoskwiniowy z nutą wanilii podany z biszkoptami

Podwieczorek II:

kanapka z masłem, szynką drobiową, ogórkiem 

 

Czwartek 2021-05-13

 
Śniadanie:
graham z masłem, pasztecikiem drobiowym  i pomidorem,  kawa zbożowa z orkiszem (masło roślinne)
Obiad:
zupa domowy rosół z lanym ciastem i  zieloną pietruszką kotlet drobiowy, ziemniaki puree, buraczki zasmażane (filet saute), kompot   porzeczkowo – jabłkowy
 
 
Podwieczorek I:
serek waniliowy z brzoskwinią
Podwieczorek II:
kanapka z masłem pomidorem i szczypiorkiem
 
Piątek 2021-05-14
 
Śniadanie:
graham z masłem, pasta z jajek ze szczypiorkiem,  herbata  czarna porzeczka z aronią (mleko ryżowe, masło roślinne)
Obiad:
zupa koperkowa zabielana z makaronem (bez zabielana), klopsiki z dorsza, ryż, surówka z marchewki i jabłka, kompot śliwkowy
Podwieczorek I:
drożdżówka ze serem i  kruszonką (wafle ryżowe)/ jabłko
Podwieczorek II:
kanapka z masłem jajkiem ze szczypiorkiem
 
 
Woda mineralna "Żródło Żywiec" dostępna dla dzieci w przedszkolu bez ograniczeń.
 
 
 
 
 
DIETA BEZMLECZNA OPIERA SIĘ NA MLEKU, MAŚLE, ŚMIETANIE, TWAROGU I SERZE ŻÓŁTYM BEZ LAKTOZY.
 
Posiłki dla naszych Dzieci są przygotowywane i dostarczane przez firmę cateringową CULINARIUM prowadzoną przez Panią Katarzynę Kulisę.
 
 
Zalety kuchni Pani Kasi:
 
- dania oparte tylko na naturalnych produktach
- świeże sezonowe owoce i warzywa od sprawdzonych dostawców
- pieczywo pełnoziarniste, ziarna zbóż i kasze oraz płatki i makaron
- własne wypieki (ciasta na podwieczorek)
- oleje tłoczone na zimno i masło
- świeże zioła
- brak żywności przetworzonej
- brak gotowych dań mrożonych
- posiłki są zbilansowane dla dzieci w wieku przedszkolnym i pokrywają 75 % dziennego zapotrzebowania kalorycznego, w tym niezbędne ilości białek, węglowodanów i witamin
- menu jest przygotowywane przez wykwalifikowaną dietetyczkę
- oddzielne menu dla dzieci z alergią pokarmową lub inną chorobą
 

Ostatnia aktualizacja: 2021-05-10