To takie proste!
Strona głowna  /  Jadłospis
Jadłospis
 
 
JADŁOSPIS
od 16 września do 20 września 2019 r.
 
Poniedziałek 2019-09-16
 
Śniadanie:
zupa mleczna z płatkami miodowymi chleb  razowy z masłem z pastą z szynki i twarogu śmietankowego z ogórkiem, herbata malinowa
Obiad:
zupa grysikowa z tartymi warzywami i zieloną pietruszką, spaghetti z mięsem   wieprzowym i sosem pomidorowy, kompot  jabłkowo - rabarbarowy
Podwieczorek I:
wafle ryżowe  z nasionami słonecznika  i konfiturą truskawkową / arbuz 
Powieczorek II:
kanapka  z masłem, serem żółtym   i pomidorem

 

Wtorek 2019-09-17
 
Śniadanie:
pieczywo razowe z masłem, szynką wieprzowa,  sałatą zieloną i pomidorem, kakao
Obiad:
zupa ogórkowa z ryżem, racuchy  pszenne z jabłkiem posypane cukrem pudrem z konfiturą truskawkową, kompot   porzeczkowo – jabłkowy
Podwieczorek I:
kanapka z masłem, serem żółtym i pomidorem  na sałacie / banan
Podwieczorek II:

kanapka z szynką drobiową i ogórkiem

 

Środa 2019-09-18

Śniadanie:

chleb mieszany  z serkiem żółtym i ogórkiem  na sałacie, herbata owce leśne

Obiad:

zupa rosół z makaronem, ryba w ziołach w panierce z mielonym lnem, ziemniak puree i, surówka z kapusty czerwonej i jabłka, kompot jabłkowo - porzeczkowy

Podwieczorek I:

serek  waniliowy posypany crunchami / banan

Podwieczorek II:

kanapka z masłem i konfiturą truskawkową 

 

Czwartek 2019-09-19

 

Śniadanie:
graham z masłem , pasztecikiem wieprzowym i pomidorem, herbata malinowa z cytryną 
Obiad:
zupa krem z dyni z pomarańczą i imbirem z delikatnymi grzankami, eskalopki drobiowe, ziemniaki puree  z koperkiem, ogórek saute, kompot jabłkowo -miętowy
Podwieczorek I:
drożdżówka ze serem i  kruszonką / arbuz
Podwieczorek II:
kanapka z masłem pomidorem i szczypiorkiem
 
Piątek 2019-09-20
 
Śniadanie:
bułki  razowe z masłem, jajecznica ze  szczypiorkiem,  herbata  czarna porzeczka z aronią
Obiad:
zupa pomidorowa zabielana z ryżem, pierogi  ruskie polane masełkiem, kompot   porzeczkowo – jabłkowy
Podwieczorek I:
koktajl truskawkowy  na jogurcie z biszkoptami  / winogrona
Podwieczorek II:
kanapka z masłem, serkiem białym  szczypiorkiem i  ogórkiem
 
 
 
 
DIETA BEZMLECZNA OPIERA SIĘ NA MLEKU, MAŚLE, ŚMIETANIE, TWAROGU I SERZE ŻÓŁTYM BEZ LAKTOZY.
 
Posiłki dla naszych Dzieci są przygotowywane i dostarczane przez firmę cateringową CULINARIUM prowadzoną przez Panią Katarzynę Kulisę.
 
 
Zalety kuchni Pani Kasi:
 
- dania oparte tylko na naturalnych produktach
- świeże sezonowe owoce i warzywa od sprawdzonych dostawców
- pieczywo pełnoziarniste, ziarna zbóż i kasze oraz płatki i makaron
- własne wypieki (ciasta na podwieczorek)
- oleje tłoczone na zimno i masło
- świeże zioła
- brak żywności przetworzonej
- brak gotowych dań mrożonych
- posiłki są zbilansowane dla dzieci w wieku przedszkolnym i pokrywają 75 % dziennego zapotrzebowania kalorycznego, w tym niezbędne ilości białek, węglowodanów i witamin
- menu jest przygotowywane przez wykwalifikowaną dietetyczkę
- oddzielne menu dla dzieci z alergią pokarmową lub inną chorobą
 

Ostatnia aktualizacja: 2019-09-15