JADŁOSPIS

 
 

Jadłospis

od 26 września do 30 września 2022 roku

 

DATA

MENU

Poniedziałek

Śniadanie

Pasta z makreli wędzonej z serem i szczypiorkiem (makrela wędzona(ryby), ser biały półtłusty (laktoza, białka mleka), śmietana 22 %(laktoza, białka mleka), jogurt naturalny(laktoza, białka mleka), szczypiorek, sól) (30 g), chleb razowy(gluten, mąka pszenna, mąka żytnia) (50 g), masło (laktoza, białka mleka)(5 g), herbata z cytryną(200 ml)

Zdrowa przekąska – jabłko

Zupa (300ml)

Zupa jarzynowa z zacierką ( marchew, pietruszka, seler, por, kalafior, brokuł, zielona fasolka, zacierka (mąka pszenna, jajka), śmietana 18 %, oliwa z oliwek, pietruszka zielona, sól)

II danie

Gulasz wieprzowy z papryką (szynka b/k , cebula, papryka, mąka pszenna, olej roślinny, ziele angielskie, liść laurowy, sól) (80 g), kasza gryczana (100 g), słupki ogórka kiszonego (50 g), woda mineralna (200 ml)

Podwieczorek I

Podwieczorek II

Chleb krakowski(gluten, mąka pszenna) z masłem(z mleka, laktoza), polędwicą drobiową, sałatą zieloną(60 g)

Chleb razowy(gluten, mąka pszenna, mąka żytnia) (50 g), masło (laktoza, białka mleka)(5 g), pomidor(20 g)

Wtorek

Śniadanie

Kulki kakaowe(gluten) z mlekiem 2%(150 ml), weka(mąka pszenna)(40 g), masło

(z mleka, laktoza) (5 g), powidło śliwkowe(30 g), herbata z cytryną(200 ml)

Zdrowa przekąska – nektarynka

Zupa (300ml)

Kremowa zupa z dyni z grzankami(marchew, pietruszka, seler, por, dynia, śmietana 22%, imbir, oliwa z oliwek, zielona pietruszka, sól)

II danie

Kotlet pożarski (pierś z kurczaka, jajka, mąka pszenna, czosnek, olej roślinny, sól)(80 g), ziemniaki (100 g), sałatka z białej kapusty (kapusta biała, marchew, cebula, kukurydza, majonez(jajka), jogurt naturalny, sok z cytryny, cukier, sól) (80 g), kompot(200 ml)

Podwieczorek I

Podwieczorek II

Twarożek śmietankowy z truskawkami(twarożek śmietankowy, jogurt naturalny, truskawki, cukier, wanilia)(50 g), bułeczka drożdżowa z masłem(mąka pszenna, jajka, mleko)(60 g) 

Weka(mąka pszenna)(40 g), masło(z mleka, laktoza) (5 g), ogórek(20 g)

Środa

Śniadanie

Kiełbasa krakowska(30 g), chleb słonecznikowy(gluten, mąka pszenna, mąka żytnia)(50 g), masło(z mleka, laktoza)(5 g), ogórek kiszony(10 g), herbata z cytryną(200 ml)

Zdrowa przekąska - banan

Zupa (300ml)

Barszcz biały z ziemniakami (marchew, pietruszka, seler, por, koncentrat barszczu białego, ziemniaki, śmietana 22 %(z mleka, laktoza), biała kiełbasa, zielona pietruszka, cebula, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, sól)

II danie

Makaron penne ze szpinakiem i sosem śmietanowym (makaron penne z pszenicy, szpinak, śmietana, ser twarogowy Philadephia, masło, czosnek, sól) (200 g), kompot(200 ml)

Podwieczorek I

Podwieczorek II

Galaretka malinowa(maliny, żelatyna, sok z cytryny, cukier)(120 g), biszkopty(mąka pszenna, jajka, mleko)(30 g)

Chleb słonecznikowy(gluten, mąka pszenna, mąka żytnia)(50 g), masło(z mleka, laktoza)(5 g), dżem owocowy(20 g)

Czwartek

Śniadanie

Polędwica sopocka(30 g), kajzerka(mąka pszenna) 1 szt., masło(z mleka, laktoza) (5 g), papryka(10 g), kakao z mlekiem 2 %(200 ml)

Zdrowa przekąska -śliwki

Zupa (300ml)

Zupa grysikowa(porcja rosołowa z kurczaka, marchew, pietruszka, seler, por, kapusta włoska, kasza manna pszenna, zielona pietruszka, sól)

II danie

Sznycel wieprzowy( łopatka b/k, jajko, bułka pszenna, bułka tarta pszenna, cebula, czosnek, olej roślinny, sól) (80 g), ziemniaki(100 g), duszona marchewka z groszkiem(marchew, zielony groszek, masło, śmietana 18 %, mąka pszenna, cukier, sól)(80 g), kompot (200 ml)

Podwieczorek I

Podwieczorek II

Chleb wiejski(gluten, mąka pszenna, mąka żytnia) z masłem(z mleka, laktoza), pastą z szynki i jajka z zieloną cebulką(szynka cygańska, jajka, majonez Kielecki(jajka), jogurt naturalny(z mleka, laktoza), zielona cebulka, sól)(60 g)  

Kajzerka(mąka pszenna) 1 szt., masło(z mleka, laktoza) (5 g), ser żółty(20 g)

Piątek

Śniadanie

Pasta z sera białego z rzodkiewką(30 g), weka (gluten, mąka pszenna)(40 g), masło(z mleka, laktoza) (5 g), herbata z cytryną(200 ml)

Zdrowa przekąska - gruszka

Zupa (300ml)

Zupa ogórkowa z ryżem(marchew, pietruszka, seler, por, ogórek kiszony, ryż, śmietana 22%, koperek, oliwa z oliwek, zielona pietruszka, sól)

II danie

Knedle ze śliwkami z masłem i cukrem( mąka pszenna, ziemniaki, śliwki, jajka, masło, wanilia,  cukier)(200 g) kompot(200 ml)

Podwieczorek I

Podwieczorek II

Ciasto ucierane z brzoskwinią(gluten, jajka, mleko)

Weka (gluten, mąka pszenna)(40 g), masło(z mleka, laktoza) (5 g), wędlina(20 g)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DIETA BEZMLECZNA

26-30.09.2022

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

I danie

II danie

Poniedziałek

Pasta z makreli wędzonej bez twarogu, ze szczypiorkiem niezabielana (30 g), chleb razowy(50 g), herbata z cytryną (200 ml)

Zupa jarzynowa

 z zacierką niezabielana

(300 ml)

 

Gulasz wieprzowy z papryką(80 g), kasza gryczana(100 g), słupki ogórka kiszonego, woda mineralna (200 ml)

Chleb krakowski z polędwicą drobiową, zielona sałata, herbata z owoców leśnych(200 ml)

Wtorek

Kulki kakaowe z mlekiem sojowym (150 ml), weka (40 g), powidło śliwkowe(30 g), herbata z cytryną(200 ml)

Kremowa zupa z dyni z grzankami

niezabielana

(300 ml)

 

Kotlet drobiowy saute(80 g), ziemniaki (100 g), sałatka z kapusty białej niezabielana, z olejem roślinnym (80 g), kompot (200 ml)

Jabłko, wafel ryżowy(30 g)

 

Środa

Kiełbasa krakowska(30 g), chleb słonecznikowy(50 g), ogórek kiszony(10 g), herbata z cytryną (200 ml)

Barszcz biały z ziemniakami niezabielany

(300 ml)

Makaron penne z kurczakiem w sosie szpinakowym niezabielanym(200 g), kompot (200 ml)

Galaretka malinowa, chrupki kukurydziane(30 g)

Czwartek

Polędwica sopocka(30 g), kajzerka 1 szt., papryka(10 g), kakao mlekiem sojowym (200 ml)

Zupa grysikowa

(300 ml)

 

Sznycel wieprzowy (80 g), ziemniaki(100 g), duszona marchewka z groszkiem, niezabielana, bez masła (80 g), kompot (200 ml)

Chleb wiejski z szynką cygańską, zielona cebulka, herbata malinowa(200 ml)

 

Piątek

Szynka wieprzowa(30 g), weka(40 g), rzodkiewka (5 g), herbata z cytryną (200 ml)

Zupa ogórkowa

 z ryżem

niezabielana

(300 ml)

 

Knedle ze śliwkami i cukrem(bez masła)(200 g), kompot (200 ml)

Ciasto bezmleczne, bezjajeczne z brzoskwiniami, herbata porzeczkowa(200 ml)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Woda mineralna "Żródło Żywiec" dostępna dla dzieci w przedszkolu bez ograniczeń.

Posiłki dla naszych Dzieci są przygotowywane i dostarczane przez profesjonalna firmę cateringową, która wykorzystuje w swojej kuchni:

- świeże sezonowe owoce i warzywa od sprawdzonych dostawców

- własne wypieki (ciasta na podwieczorek)

- oleje tłoczone na zimno i masło

- świeże zioła

dodatkowo:

- dania są oparte tylko na naturalnych produktach

- brak żywności przetworzonej

- brak gotowych dań mrożonych

- posiłki są zbilansowane dla dzieci w wieku przedszkolnym i pokrywają 75 % dziennego zapotrzebowania kalorycznego, w tym niezbędne ilości białek, węglowodanów i witamin

- menu jest przygotowywane przez wykwalifikowaną dietetyczkę

- oddzielne menu dla dzieci z alergią pokarmową lub inną chorobą